Město Dobruška
MěstoDobruška

Ochrana spotřebitele

Čím se řídit při výběru hladké mouky? I levná dobře poslouží

7. dubna 2020

Mouka obvykle patří mezi stálé zásoby každé domácnosti. Spotřebitelská organizace dTest se zaměřila na tu hladkou, která má v kuchyni nejširší využití, a v laboratoři nechala otestovat 14 vzorků z českých supermarketů. Jak to dopadlo s bezpečností? A je třeba si za dobrou mouku připlatit?

Testováním prošly hladké mouky z různých cenových kategorií, původem z Česka i od slovenského výrobce a jeden z testovaných vzorků pocházel z bio pšenice. Úvodní část testu patřila bezpečnosti. „Během pěstování a skladování se do mouky mohou dostat nežádoucí mikrobi. Většinou se jedná o zdraví neohrožující půdní bakterie a neškodné plísně,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a dodává: „Kromě neškodné mikroflóry se však mohou objevit i rizikové druhy. Hledali jsme proto plísně produkující toxiny, koliformní bakterie a dále bakterie Escherichia coli, Salmonella a Staphylococcus aureus.“ Všem testovaným vzorkům se zmíněné organismy vyhnuly. Podobně to bylo i při zjišťování plísní a mykotoxinů. Pouze u šesti vzorků laboratoř našla deoxynivalenol, který způsobuje zejména zažívací potíže, ale ten byl odhalen jen v podlimitním množství. Laboratoř se dále zaměřila na rezidua více než 600 sloučenin pesticidů. Většina mouk byla naprosto čistá a zbytky látek proti škůdcům byly zjištěny pouze u pěti vzorků.

Další část testu se zaměřila na tzv. praktické výkony. Patří sem schopnost vytvářet kypřicí plyn, pekařská síla a barva. V pekařské a mlynářské praxi se pro zjišťování funkčních vlastností mouky používají speciální laboratorní měření. dTest však zvolil spotřebitelský pohled a „funkčnost“ mouky nechal ověřit prakticky – pečením litého koláče, kynutých bochánků a přípravou palačinek. U hotových výtvorů se pak hodnotila barva, konzistence a objem.

„Ze všech mouk se podařilo upéct obstojný koláč. Nejvýznamnější rozdíly jsme zaznamenali u objemu. Názorně to ukazuje jeho nárůst, což je procentuální údaj o rozdílu objemu těsta a hotového výrobku. Míra nárůstu se pohybovala od 163 % až pod 213 %,“ vysvětluje Hoffmannová. Nejméně bodů za výrobek z litého těsta sesbírala mouka Pernerka. U palačinek se hodnotila hladkost těsta a jeho našlehání a po usmažení také barva. Na chvostu skončila Babiččina volba, která ztratila body kvůli slaběji našlehanému těstu. U kynutého těsta zase bylo možné nejlépe poznat, jak mouka pomáhá kvasinkám při kypření, i schopnost lepku zajistit pečivu výrazně klenutý tvar. U upečených bochánků hodnotitelé zkoumali tvar, vzhled a barvu kůrky a také konzistenci střídky. Důraz kladli na výrazné klenutí, zlatavou nepopraskanou kůrku a pravidelně pórovitou střídku. S kvalitou bochánků byli vcelku spokojeni, dostatečná známka padla pouze jednou, a to za barvu kůrky u značky Billa.

„Pokud jde o informace uvedené na obalech, sledovali jsme deklaraci původu a případnou biocertifikaci. Označením bio se pochlubila pouze značka Albert/Nature‘s Promise a chemické analýzy potvrdily, že je u ní i z tohoto hlediska vše v pořádku,“ říká Hoffmannová.

V případě mouky obecně není nutné uvádět původ použité pšenice. Dobrou nápovědou je však logo Česká potravina, což u jednosložkových potravin znamená, že byly vyrobeny 100% z českých surovin. Tímto logem se pyšnily hned tři vzorky. Podobný význam má i logo Regionální potravina, které se objevilo na obalu jedné z testovaných mouk.

„Největším překvapením pro nás bylo to, že dobrá mouka rozhodně nemusí být drahá. Dokládá to i fakt, že nejlépe hodnocenou hladkou mouku jsme v době testu pořídili za 9,90 korun,“ uzavírá Hoffmannová.

Zajímavosti o mouce:

  • Mletí mouky patří k vůbec nejstarším potravinářským technologiím.
  • Hladká mouka je umletá nejjemněji a také ukrývá nejvíce minerálů.
  • Mouka se skládá ze škrobu, vody, bílkovin, vlákniny, tuku a minerálních látek.

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26
2
27
3
28
3
29
4
30
5
31
4
1
5
2
4
3
4
4
4
5
4
6
5
7
6
8
6
9
5
10
6
11
5
12
5
13
5
14
5
15
6
16
5
17
5
18
5
19
5
20
5
21
6
22
6
23
5
24
5
25
5
26
5
27
6
28
6
29
7
30
5
31
5
1
4
2
4
3
4
4
4
5
4

Kamery

Kamery

Virtuální prohlídka

Virtuální prohlídka

Překlad (translations)

Informace k COVID-19

Informace k COVID-19

Spotřebitelská poradna dTest

Spotřebitelská poradna dTest

Strategický plán

Strategický plán rozvoje města

Odstávky ČEZ

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky [nové okno]

Aktuální počasí

dnes, neděle 1. 8. 2021
prudký déšť 16 °C 13 °C
pondělí 2. 8. slabý déšť 22/12 °C

Mobilní aplikace

logo mobilní aplikace

Aktuální informace v mobilní aplikaci zdarma ke stažení:

app-store-download

google-play-download

Vyhledávání lékaře online

Databáze zdravotnických zařízení a lékařů celé ČR umožňuje z jednoho místa najít toho správného odborníka na Vaše zdravotní potíže. Zkuste portál www.navstevalekare.cz
[nové okno]

Pozvánky

Soubor ke stáhnutí: Kino-Dobruska-07_2021-kor4.pdf, Typ: Adobe Portable Document Format, Velikost: 181.75 kB

Soubor ke stáhnutí: Letni Kino-Dobruška-2021-plakat_web.pdf, Typ: Adobe Portable Document Format, Velikost: 46.92 kB

Soubor ke stáhnutí: kupka_150_PROGRAM_A4_update3.pdf, Typ: Adobe Portable Document Format, Velikost: 2.2 MB

Fotografická soutěž

Dobrušské letní muzicírování

Festival F.L.Věka 2021

Vracení vstupného Nezapomenutelné písně

Výstava kreseb Tomáše Kodydka

Dětská letní hra

Antigenní testování

Pomoc - sociální pracovník

Spolupráce při pomoci potřebným občanům

Bezplatná linka pro pečující

Výstava tajemství barev

Legiovlak

Koncert na peróně

Pozvánka na slavnostní zahájení Legiovlaku

Archeologické léto - procházka po lokalitě Chlum

Výstava obrazů Adély Rúčkové

Chcipomoct.cz

Pecujdoma.cz

Publicita projektů a organizací
Mapa