město Dobruška
MěstoDobruška

Ochrana spotřebitele

Grilovací tyčinky, horká chvilka pro etikety

15. července 2020

Mezi Čechy se grilování těší velké oblibě a grilovací sezóna je právě v plném proudu. S partou přátel a při dobré zábavě se připravuje řada pochutin, mimo jiné i grilovací tyčinky. Právě na ně se zaměřil nejnovější test spotřebitelské organizace dTest. Největší slabinou se ukázaly být údaje na etiketách, hned dva výrobky kvůli nim propadly.

Grilovací tyčinkyČeši patří mezi grilovací velmoc. Podle veřejných průzkumů grilují čtyři pětiny z nás, z toho více než polovina alespoň jednou měsíčně. Mezi sortimentem určeným na gril se objevují i grilovací tyčinky, které mohou zaujmout svou neobvyklostí. Vypadají jako syrový polotovar, ale ve skutečnosti se jedná o tepelně opracovaný masný výrobek. Etikety pak uvádějí velkorysé hodnoty obsahu masa. Právě na ověření správnosti údajů na obalech se mimo jiné zaměřil nejnovější spotřebitelský test.

„Příprava potravinového testu trvá nejméně 2 měsíce. Od poloviny dubna jsme netrpělivě čekali, až obchodníci uvolní grilovací sortiment, abychom výsledky stačili zveřejnit ještě v průběhu sezóny. Podařilo se nám vybrat sedm vizuálně podobných vzorků pocházejících z českých, slovenských a rakouských závodů a ty jsme odeslali do laboratoře,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

V rámci laboratorního zkoumání byla pozornost věnována obsahu masa, tuku, přítomnosti nežádoucích bakterií a soli. Zjištěné hodnoty se porovnávaly s hodnotami uvedenými na obalech. Právě etikety se staly Achillovou patou testovaných výrobků, protože ne vždy odpovídaly skutečnosti.

Vyhláška o masných výrobcích kategorii „grilovací tyčinky“ nezná, a tak na ně neklade speciální požadavky. Kolik masa tyčinky obsahují, záleží proto na výrobcích. Zjištěné hodnoty testovaných výrobků se pohybovaly od 76 do 92 %. Při konfrontaci naměřených hodnot s údaji na etiketách nastal problém, většina výrobků totiž uváděným hodnotám nedokázala dostát a deklarovala více masa, než kolik skutečně obsahovala. Výjimku tvořily tyčinky Greisinger Cevapcici a Láďa Grileman Moravské gril klobásky.

Stejná situace se opakovala i při měření tuku. Hodnoty uváděné na obalech často neodpovídaly naměřeným skutečnostem. Přitom platí, že nutriční tabulka má udávat průměrnou tučnost výrobku, která by se podle názoru kontrolních institucí neměla od skutečnosti lišit o více než pětinu. To se nepovedlo hned třem výrobkům. Ve dvou případech bylo tuku ve skutečnosti více. Naopak tyčinky značky Schneider deklarovaly vyšší obsah tuku (29 %) než bylo laboratorně zjištěno (20 %).

Kontrola přítomnosti nežádoucích bakterií naštěstí dopadla lépe a neodhalila žádné problémy. Hledaly se typické druhy odkazující na nedodržení hygienických pravidel ve výrobě, jako je bakterie Escherichia coli, Salmonella a Listeria monocytogenes. „Dobrý výsledek této části testu lze přičíst i faktu, že se navzdory vizuálnímu dojmu nejedná o polotovary, ale o tepelně opracované výrobky,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Masné výrobky obecně patří k výrazným zdrojům soli a platí to i pro grilovací tyčinky. V průměru u nich můžeme počítat s 2,2 % soli. Při průměrné váze tyčinky 85 g stačí zkonzumovat 2,5 tyčinky, abychom naplnili doporučený denní příjem soli (5 g). U nejslanějších tyčinek v testu pak stačí zkonzumovat jen dvě. Kontrola správnosti výživových informací o slanosti se také neobešla bez obtíží. U největšího hříšníka bylo zjištěno významné překročení deklarované slanosti, místo uváděných 2 % obsahoval 2,55 %.

Grilovací tyčinkyČas strávený grilováním by měl být co nejpříjemnější. dTest proto zjišťoval, jak příjemně dokážou tyčinky působit na talíři. Komise deseti hodnotitelů dostala na stůl vzorky tepelně upravených tyčinek s úkolem oznámkovat jejich vzhled, konzistenci, chuť a vůni. „Výsledky laboratorního grilování příliš neoslnily. Dva nejlépe hodnocené výrobky získaly dobrou známku, zbytku se dařilo průměrně až podprůměrně. Posuzovatelé si často stěžovali na přílišnou slanost a kořeněnost. Chuť obecně byla nejkritičtější ze všech dílčích senzorických parametrů,“ říká Hana Hoffmannová.

Poslední slovo patřilo etiketám a kontrole seznamu ingrediencí, které byly při výrobě použity. Hledaly se zejména ty, které by pravděpodobně nebyly použity při domácí přípravě tyčinek – například škrob, rostlinná vláknina, aroma, látky zvýrazňující chuť a dusitany. Každý testovaný výrobek některou ze sledovaných látek obsahoval, nejméně vylepšené produkty měly deklarovány pouze dvě z nich, nejvýše dTest u jednoho výrobku napočítal čtyři najednou.

Přehled testovaných grilovacích tyčinek najdete na webu www.dtest.cz/grilovaci-tycinky. Kompletní výsledky testu přineslo červencové vydání časopisu dTest.

Informace k COVID-19

Informace k COVID-19

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
27
4
28
4
29
4
30
6
31
5
1
3
2
4
3
3
4
3
5
3
6
3
7
3
8
3
9
4
10
3
11
3
12
3
13
3
14
3
15
3
16
4
17
3
18
3
19
3
20
3
21
3
22
4
23
4
24
3
25
3
26
4
27
3
28
3
29
3
30
4
31
3
1
4
2
4
3
4
4
4
5
4
6
4

Strategický plán města

Strategický plán rozvoje města

Kamery

Kamery

Virtuální prohlídka

Virtuální prohlídka

Spotřebitelská poradna dTest

Spotřebitelská poradna dTest

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Aktuální počasí

Počasí dnes:

6. 8. 2020

polojasno

Bude skoro jasno až polojasno, na východě až oblačno, ojediněle přeháňky. Denní teploty 25 až 29°C. Noční teploty 16 až 12°C.

Mobilní aplikace

logo mobilní aplikace

Aktuální informace v mobilní aplikaci zdarma ke stažení:

app-store-download

google-play-download

Vyhledávání lékaře online

Databáze zdravotnických zařízení a lékařů celé ČR umožňuje z jednoho místa najít toho správného odborníka na Vaše zdravotní potíže. Zkuste portál www.navstevalekare.cz
[nové okno]

Pozvánky

Soubor ke stáhnutí: Kino-Dobruska-08_2020-web.pdf, Typ: Adobe Portable Document Format, Velikost: 223.69 kB

Soubor ke stáhnutí: Letni Kino-Dobruška-2020-plakat_web.pdf, Typ: Adobe Portable Document Format, Velikost: 55.51 kB

Letní kino

Výstava fotografií Miloše Petra

Výstava k 700. výročí města

Dobrušské letní muzicírování

Loutkové představení pro děti

Jaroslav Dušek - Čtyři dohody + pátá

Publicita projektů a organizací
Mapa