Ochrana spotřebitele
Tipy na snížení spotřeby energií v domácnosti
10. září 2020
I když statistiky ohledně spotřeby elektřiny a plynu vyznívají celkem optimisticky, je v zájmu každé domácnosti, aby zavedla taková opatření, která sníží spotřebu, a tím uleví jak peněžence, tak životnímu prostředí. Některá opatření jsou jednoduchá a levná, jiná vyžadují časovou i finanční investici.
Spotřeba elektřiny v domácnostech v loňském roce zaznamenala mírný meziroční nárůst o 1,4 %. U plynu pak došlo k meziročnímu navýšení spotřeby o 4,7 %. Domácnosti se podílely v roce 2019 na celkové spotřebě u elektřiny 26 % a u plynu 24,4 %. Vzhledem k těmto podílům by snižování spotřeby energií v domácnostech mohlo vést k výraznému snížení celkové spotřeby.
Nejen kvůli závazkům vůči Evropské unii Česko motivuje dotačními programy domácnosti k ekologickému chování, z nichž lze získat finanční prostředky například na pořízení kotle na biomasu, tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle, ale i na instalaci fotovoltaického systému, zateplení fasády či výstavbu pasivních domů. Podmínkou je většinou finanční spoluúčast uživatelů nemovitostí.
„Existují však i jednoduchá úsporná opatření, která lze zavést prakticky okamžitě a bez větších nákladů. Při nákupu spotřebičů by nakupujícího měla zajímat společně s cenou, funkčností či designem také energetická třída. Rozdíl ve spotřebě mezi jednotlivými třídami, na škále A+++ až G, může činit i 30 %,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.
Největším „žroutem“ energií v domácnosti je chladnička, jejíž podíl na celkové spotřebě činí až 20 % vzhledem k tomu, že je neustále v provozu. Poloprázdná lednice spotřebovává více energie než plná, jelikož při jejím otevření dochází k větší výměně vzduchu. Proto je vhodné před koupí zvážit, zda se spokojíte s menší lednicí. Ušetřit se dá i nastavením správné teploty uvnitř chladničky, tedy pět stupňů Celsia v chladící části a mínus osmnáct stupňů v mrazící. Spotřebu zvyšuje i námraza uvnitř chladícího či mrazícího prostoru nebo umístění chladničky v blízkosti zdrojů tepla či vystavení slunečnímu svitu.
K energetickým ztrátám dochází i u spotřebičů, které se právě nepoužívají, ovšem jsou zapojené ve stand-by režimu, například televizory, počítače, kávovary. Spotřebu energií lze snížit také při vaření. „Používání pokliček zkracuje dobu vaření a ušetří až polovinu energie, k tepelným ztrátám dochází i v případě, že jsou plotýnky větší než hrnce a pánvičky. Spotřeba energií klesne tehdy, když se nechá jídlo takzvaně dojít na vypnuté chladnoucí plotýnce či v troubě,“ popisuje praktické tipy Eduarda Hekšová. Při ohřevu jídla mikrovlnnou troubou je vhodné správně nastavit teplotu i čas a jídlo rovnoměrně rozprostřít.
Ušetřit lze i při svícení výběrem úsporných žárovek či rozsvěcením světel podle potřeby. Co se týče vytápění, tak za dostatečnou teplotu se považuje dvacet stupňů Celsia v obývacím pokoji a sedmnáct stupňů v ložnici. Aby nedocházelo k tepelným ztrátám má být větrání krátké, ale intenzivní.
„Na snižování spotřeby energií, které je jedním z prostředků v boji s energetickou chudobou, se zaměřuje i mezinárodní projekt STEP, kterého se dTest účastní společně s dalším spotřebitelskými organizacemi z členských států Evropské unie. V rámci projektu bude poskytováno poradenství spotřebitelům postiženým energetickou chudobou. Dále budou vytvořeny materiály ze získaných poznatků a poskytnuty k dalšímu využití,“ uzavírá Eduarda Hekšová. Více o projektu naleznete na www.stepenergy.eu/cs.