Menu

Město Dobruška

Ochrana spotřebitele

Pozor na potraviny na vánočním stole

22. prosince 2021

Nic nevylepší atmosféru Vánoc tak, jako kuchyně provoněná čerstvě upečeným štrůdlem nebo vánočkou a talíř nejrůznějších dobrot, jako jsou kanapky, mandle apod. Mnoho potravin však s sebou nese určitá zdravotní rizika. dTest poradí, na co si dát pozor při nákupu oblíbených pochutin na vánoční stůl, aby naše zdraví utrpělo co nejméně.

Společným jmenovatelem většiny těchto výrobků je vysoký obsah tuku, cukru a soli. Musíme mít na paměti, že jedna miska arašídů nebo slaných chipsů zkonzumovaná během sledování vánočního televizního programu může vyčerpat denní příjem soli na několik dní dopředu. Jiné to není ani v případě voňavého štrůdlu z listového těsta, které obsahuje zhruba 30 procent tuku, což se v případě snědení většího množství tohoto sladkého dezertu jistě neobejde bez následků. Existují ale i další zdravotní rizika spojená s trvanlivostí a kvalitou potravin.

Asi opravdu jen v málokteré z tuzemských domácností se štědrovečerní večeře obejde bez bramborového salátu. Složení a pracovní postup se liší, v naprosté většině však nechybí majonéza. Ti, kteří zvolí doma vyráběné majonézy, musí dát pozor na potenciální riziko mikrobiologické nákazy. „Doporučujeme tedy opravdu co nejčerstvější vajíčka a šikovného robota nebo mixér, který si s majonézou dokáže poradit, ne všechny to umí,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. U balených majonéz je rada poměrně jednoduchá – je třeba si hlídat, aby kupovaná majonéza měla co nejvyšší obsah vajec a co nejméně konzervačních látek. Obsah tuku se může pohybovat v rozmezí 50 až 85 procent a obsah tepelně ošetřených žloutků musí tvořit nejméně 2 procenta hmotnosti balení, tedy nejméně dvacet gramů žloutku na kilogram majonézy. „Čím vyšší je obsah tuku, tím méně přátelské prostředí to představuje pro mikroorganismy. Čím více žloutků, tím více chuti. Čím méně přídatných látek, tím menší zátěž organismu koktejlem chemických látek,“ vysvětluje Hoffmannová s tím, že z hlediska trvanlivosti je majonéza choulostivý výrobek, a tak se musí uchovávat při teplotě od 0 do 15 °C a po otevření urychleně spotřebovat, protože již není zaručena nezávadnost. Použití konzervantů v majonéze není zakázáno. Z testu vyplynulo, že konzervovat majonézu chemicky nepředstavuje nutnost, drtivá většina se bez konzervantů obejde.

Obezřetnost se určitě vyplatí zejména při nákupu ořechů, u nichž dTest spotřebitelům doporučuje vybírat zboží v průhledných obalech umožňujících kontrolu. „Vždy pohledem zkontrolujte, zda nejsou ořechy přespříliš mechanicky poškozené. Vysoký výskyt půlených jader u lískových ořechů, či ořechů s hluboko zasahujícím poškozením slupky je na škodu. Rovněž pozorně sledujte, zda se v balení neobjevují mrtví či živí škůdci, případně stopy po nich, například pavučinky. Rovněž nekupujte ořechy s viditelnou plísní,“ upozorňuje Hana Hoffmannová a podotýká, že je dobré kontrolovat datum minimální trvanlivosti. Všechny ořechy obsahují vysoký podíl oleje, který v průběhu času stárne, žlukne a dává oříškům nepříjemnou pachuť a pach. U arašídů hrozí také výskyt nebezpečných mykotoxinů, ale ten bohužel nelze senzoricky zjistit. Neplatí ani často zmiňovaná mylná poučka, že pražené arašídy jsou v tomto ohledu bezpečnější než suché ve skořápce. Ani vysoká teplota pražení mykotoxiny nezlikviduje. Není tedy jiná cesta, než důvěřovat dodavatelům, výrobcům a státním orgánům, že zvládnou obsah nebezpečných látek ohlídat.

Více informací o nákupu ořechů a sušeného ovoce naleznete v podcastu dTestu: www.dtest.cz/clanek-9096/tricitka-dtestu-jak-vybrat-suche-plody-orechy-a-semena

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
1
4
2
4
3
5
4
5
5
4
6
4
7
4
8
5
9
5
10
5
11
4
12
4
13
4
14
4
15
4
16
5
17
5
18
4
19
4
20
5
21
4
22
5
23
4
24
5
25
4
26
4
27
5
28
4
29
3
30
4
1
2
2
3
3
2
4
2
5
2

Informace o pomoci občanům Ukrajiny

Informace o pomoci občanům Ukrajiny

Kamery

Kamery

Virtuální prohlídka

Virtuální prohlídka

Překlad (translations)

Informace k COVID-19

Informace k COVID-19

Spotřebitelská poradna dTest

Spotřebitelská poradna dTest

Strategický plán

Strategický plán rozvoje města

Odstávky ČEZ

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky [nové okno]

Aktuální počasí

dnes, sobota 20. 4. 2024
déšť se sněhem 6 °C 1 °C
neděle 21. 4. oblačno 6/-1 °C
pondělí 22. 4. zataženo 7/-2 °C
úterý 23. 4. oblačno 10/-1 °C

Mobilní aplikace

logo mobilní aplikace

Aktuální informace v mobilní aplikaci zdarma ke stažení:

app-store-download

google-play-download

Vyhledávání lékaře online

Databáze zdravotnických zařízení a lékařů celé ČR umožňuje z jednoho místa najít toho správného odborníka na Vaše zdravotní potíže. Zkuste portál www.navstevalekare.cz
[nové okno]

Pozvánky

Soubor ke stáhnutí: Dobruska_KINO_A2-04-2024_CMYK_web.pdf, Typ: PDF dokument, Velikost: 2.36 MB

Výstava fotografií Lucie Kučerové a Jaroslava Mužíka

Výstava dětských obrázků

Výstava Kostel Ducha svatého v Dobrušce

Šubertova Dobruška

Rocková zábava

Pohádka O ševci Ondrovi a komtesce Julince

Stavění májky a čarodějnice

Hrátky pro prťousky

Dobrušské sluníčko

Jarní koncert

Den IZS

Koncert Prague Queen

Semínkovna

Projekt Standardizace územního plánu

Občanská poradna

Publicita projektů a organizací
Mapa